Pihasaunan rakennuslupa – tarvitseeko pihasaunan rakentaminen luvan?

15.9.2022

Saunamökin tai pihasaunan rakentaminen tarvitsee toistaiseksi aina rakennusluvan ainakin vuoden 2023 loppuun.

Pihasaunan rakennuslupaan on kuitenkin tulossa muutoksia, sillä hallitus hyväksyi 15.9.2022 lakiesityksen, jonka mukaan alle 30 neliön saunamökin tai pihasaunan rakentaminen onnistuu jatkossa ilman rakentamislupaa. Lakien on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2024 alussa.

Rakennuslupa pienelle pihasaunalle maksaa kunnasta riippuen tällä hetkellä vain noin 200-800 €.

Lue tästä artikkelista:

  • Pihasaunan rakennuslupa vuonna 2022-2023
  • Miten pihasaunan rakennuslupa hankitaan?
  • Pihasaunan rakennuslupa vuonna 2024 lakimuutoksen jälkeen
  • Hyvä tietää: rakennuslupa muutos

Pihasaunan rakennuslupa vuonna 2022-2023

Toistaiseksi siis ainakin vuoden 2023 loppuun saakka rakennuslupa vaaditaan aina, kun rakennukseen tulee kiinteä tulisija. Pihasaunan rakennuslupa vaaditaan vaikka sauna olisi hyvinkin pieni tai se hankittaisiin valmiina pakettina.

Myös niin sanotut siirrettävät saunat tarvitsevat rakennusluvan. Tosin oikeasti paikkaa vaihtavat saunat, kuten tapahtumien mukana liikuteltava sauna, ei lähtökohtaisesti tarvitse lupaa.

Pihasaunan rakennuslupa – miten se hankitaan?

Pihasaunan rakennuslupa hankitaan oman kunnan rakennusvalvonnasta. Rakennusvalvonnan yhteystiedot löytyvät helpoiten verkossa googlaamalla. Rakennusluvan hakeminen pihasaunalle on melko helppoa ja suoraviivaista. Rakennuslupahakemuksen voi jättää kirjallisena tai sähköisesti esimerkiksi www.lupapiste.fi:n kautta niissä kunnissa, jotka ovat palvelussa mukana.

Jotta voit saada saunamökin tai pihasaunan rakentamiselle rakennusluvan, tarvitset nipun erilaisia dokumentteja. Valmissaunalle rakennuslupaa on helpompi hakea, koska saunavalmistajat toimittavat sinulle tarvittavat dokumentit. Jos puolestaan rakennat pihasaunan itse, jää dokumenttien hankkiminen sinulle.

Tarvitset pihasaunan rakennuslupaa varten ainakin:

  • selvitys savuhormista
  • pihasaunan pohjapiirros
  • asemapiirros-
  • julkisivupiirros
  • pihasaunan pystyleikkauskuva
  • tontin dokumentaatio

 

Pihasaunan rakennusluvan hakemisessa sinua auttavat kunnan työntekijät. Myös me Ehtasaunalla olemme apunasi prosessissa ja autamme kaikissa kysymyksissäsi.

Jos sinua kiinnostaa pihasaunan rakentaminen ja rakennuslupa, ja haluat niistä lisää tietoa, olethan meihin yhteydessä – autamme mielellämme!

Pihasaunan rakennuslupa vuonna 2024 lakimuutoksen jälkeen

Hallituksen 15.9.2022 hyväksymä lakiesitys maankäyttö- ja rakennuslain uudistuksesta saattaa helpottaa pihasaunan rakentajia ja rakennuslupaa miettiviä. Seuraavaksi lakiesitys menee eduskunnan käsittelyyn ja lakimuutoksien on tarkoitus tulla voimaan aikaisintaan vuoden 2024 alussa.

Jos ja kun lakiuudistus toteutuu, se tarkoittaa, että ei asuinkäyttöön tarkoitetut, alle 30 neliömetrin piharakennukset on mahdollista rakentaa jatkossa ilman rakennuslupaa. Tällaiseksi piharakennukseksi laskettaisiin esimerkiksi juurikin pihasauna, saunamökki, aitta tai vaja. Rakentamislupaan vaikuttaisi neliömäärä, ei esimerkiksi kiukaan tai takan olemassaolo.

Uudessa laissa määritellään myös, että ilman rakennuslupaa rakennettava rakennus ei saa olla asumiskäytössä. Yksi määritelmä asumiskäyttöön tarkoitetulle rakennukselle on, että rakennuksessa on hella. Tulevaisuudessakaan ilman rakennuslupaa rakennettu pihasauna ei saa siis sisältää keittiötä.

Lain odotetaan astuvan voimaan vuoden 2024 alusta, mutta toimeenpanossa voi olla mahdollisia siirtymäaikoja.

Hyvä tietää: rakennuslupa muutos

Nyt käynnissä oleva lakiuudistus on osa suurempaa kokonaisuutta, jossa rakentamista pyrimään uudistamaan muun muassa vähähiilisemmäksi.

Vaikka edellä mainitut rakennukset eivät tarvitse jatkossa rakennuslupaa, on kaikessa rakentamisessa jatkossakin noudatettava rakennusmääräyksiä, kaavassa määrättyä rakennusoikeutta sekä rantarakentamisen säädöksiä.

Ennen lakia rakentamislupien myöntämiskäytännöt ovat olleet kunnissa kirjavia. Lakiuudistuksen myötä myös rakentamislupien myöntäminen kunnissa yhdenmukaistuu.

Lakimuutoksen myötä rakennuslupa, toimenpidelupa ja toimenpideilmoitus sulautuvat yhdeksi lupamuodoksi, rakentamisluvaksi.

Kiinnostuitko?

Kiinnostaako rakennuslupa muutos? Haluatko tietää lisää pihasaunan rakennusluvasta tai pihasaunan tai saunamökin hankinnasta? Ole yhteydessä, autamme mielellämme!

Tutustu myös pihasaunamallistoomme täällä.

 

Jaa someen

Kysy Saunamajurilta

Saunamajuri Risto on apunasi kaikissa saunaan liittyvissä asioissa.

Ota yhteyttä